Gå direkt till innehåll
Stark positiv resultatutveckling under första kvartalet

Pressmeddelande -

Stark positiv resultatutveckling under första kvartalet

Högre transportintäkter samt lägre produktionskostnader påverkar Green Cargos resultatutveckling positivt under första kvartalet 2022. Rörelseresultatet uppgick till 51 MSEK, vilket kan jämföras med –79 MSEK under samma kvartal föregående år. Nettoomsättningen ökade med 12 procent och uppgick till 1 168 (1 040) MSEK.

  • Koncernens nettoomsättning för perioden uppgick till 1 168 (1 040) MSEK
  • Koncernens rörelseresultat uppgick till 51 (–79) MSEK
  • Rörelseresultatet har netto påverkats av miljökompensation med 65 (0) MSEK
  • Koncernens resultat efter skatt uppgick till 42 (–92) MSEK
  • Green Cargo tecknade nya transportavtal till ett totalt kontraktsvärde om 369 (315) MSEK

Green Cargo ser en fortsatt stark positiv utveckling under det första kvartalet 2022. Resultatet är väsentligt bättre än samma period föregående år där en organisk underliggande förbättring är ett tydligt kvitto på att vår pågående transformation levererar resultat. Det förbättrade resultatet drivs främst av mycket goda volymer och högre transportintäkter inom alla branschsegmenten. Vi ser även en positiv trend gällande bolagets produktionsrelaterade kostnader under kvartalet där de direkta kostnaderna för motsvarande period i fjol påverkades negativt av vinterstörningar. Periodens resultat påverkas dock negativt av högre kostnader till följd av hög sjukfrånvaro samt ökade skade- och olycksrelaterade kostnader.

Även dotterbolagen visar på en positiv utveckling. Både norska verksamheten och NTR, främst via direktlinjen AustriaDirect, har mycket goda volymer med högre intäkter som följd. Den positiva utvecklingen ger också en tydlig indikation på att våra prioriteringar är rätt och att vi levererar på vår transformationsplan.

Rörelseresultatet under kvartalet uppgick till 51 (–79) MSEK. Periodens resultat har netto påverkats positivt av miljökompensation om 65 (0) MSEK. Nettoomsättningen ökade med drygt 12 procent och uppgick till 1 168 (1 040) MSEK.

Efter en stökig avslutning på 2021 med stora produktionsstörningar och där samtliga av våra icke-finansiella nyckeltal påverkades negativt har detta nu succesivt stabiliserats och vi ser en förbättring inom alla områden även om vi presterar sämre än de årsmål vi satt för respektive nyckeltal. Trafiksäkerhetsindex uppgick under kvartalet till 95,5 (93,8), Punktlighet uppgick till 86,1 (89,0) procent och Kundnöjdhet till 3,28 (3,46).

Ämnen

Kategorier



Green Cargo är en hållbar logistikpartner och en viktig del av skandinaviskt näringsliv. 96 procent av vårt transportarbete sker med eltåg där klimatpåverkan är mycket nära noll. Varje dygn kör vi 400 godståg och ersätter dagligen runt 9 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi närmare 300 platser i Sverige, Norge och Danmark och med partners når vi hela Europa. Green Cargo ägs av svenska staten. Vi har 1 900 anställda och vi transporterar cirka 21 miljoner ton gods och har en årsomsättning på drygt 4,2 miljarder SEK (2021).

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs