Gå direkt till innehåll
Olle Larsson, ägare och styrelseordförande Fiskarhedens Trävaru AB tillsammans med Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun. Foto: Fiskarhedens Trävaru AB.
Olle Larsson, ägare och styrelseordförande Fiskarhedens Trävaru AB tillsammans med Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun. Foto: Fiskarhedens Trävaru AB.

Pressmeddelande -

Malungsforsterminalen blir del av Green Cargos nätverk

Green Cargo AB och Fiskarhedens Trävaru AB har ingått ett nytt avtal i samarbete med logistikföretaget Träfraktkontoret i Göteborg AB. Det innebär att Malungsforsterminalen från och med december kommer ingå i Green Cargos nätverk med närmare 300 taxepunkter i Skandinavien och partners i Europa. Transporterna omfattar inledningsvis flera containertåg per vecka till Göteborgs Hamn, men det finns tidtabeller för fem avgångar vilket gör det möjligt att snabbt utöka godstrafiken med exempelvis intermodala trailertransporter och vagnslast.

Fiskarheden har tidigare haft en containerpendel på järnväg i veckan och med det nya avtalet kommer antalet avgångar att tredubblas. När Malungsforsterminalen blir en ny taxepunkt i nätverket så kommer Fiskarheden kunna lyfta över mera transporter till tåg som normalt går på trailer ut i Europa.

– Detta avtal gynnar inte bara Fiskarheden utan hela regionens företag att kunna lägga sina transporter från väg till klimatsmart järnväg, vilket betyder förstärkta export- och importmöjligheter för regionen, säger Joakim Limberg, marknadschef på Fiskarheden.

Ett viktigt syfte med satsningen är att utveckla en hållbar godstrafik i Dalarna och en förutsättning för att öppna nya taxepunkter är att det finns tillräckliga godsvolymer för att järnvägstransporterna ska vara lönsamma. Därför är samverkan med kommunen en framgångsfaktor då de utgör en viktig länk till näringslivet.

– Att Malungsfors nu blir en stark knutpunkt för godstransporter på järnväg och blir en del av Green Cargos svenska och europeiska nätverk är en superrolig och positiv satsning. Både kommunen, näringslivet och Västerdala Terminal och Järnvägsspår har ett starkt engagemang för att fortsätta samordna fler transporter på järnvägen med ännu fler lokala aktörer, säger Hans Unander (S) kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun.

Göteborgsbaserade Träfraktkontoret har nära hundra års erfarenhet av logistik för den nordiska skogsindustrin.

– Vi är oerhört stolta och glada att få vara med och utveckla terminalen och tågprodukterna till och ifrån Malungsfors, framför allt när vi får vara del av ett samarbete där både näringsliv och kommun är så engagerade och verkligen vill jobba mot en hållbar och grön omställning. Detta är en historisk satsning som vi verkligen tror kommer bli en succé, säger Victor Schönbeck, vd på Träfraktkontoret.

Via Green Cargos nätverk med möjlighet till ett flertal avgångar per vecka kan fler transportköpare välja järnväg med Malungsforsterminalen som utgångspunkt, vilket passar verksamheter som behöver regelbundna såväl som enstaka godstransporter. Där järnvägen inte räcker ända fram erbjuder Green Cargo dörr till dörr-lösningar med lastbilar. Genom att utnyttja järnvägens fördelar kommer detta samarbete att bidra till att minska koldioxidutsläppen och samtidigt öka effektiviteten i leveranskedjan.

– Att Green Cargo får förtroendet att transportera Fiskahedens trävaror är resultatet av en god dialog och relation med Fiskarheden, Terminalsbolaget och Träfraktkontoret, men även med kommunen som driver på för att samordna och utveckla järnvägstransporterna på Västerdalsbanan. Med Green Cargos nätverk får den regionala trävaruindustrin och logistiksektorn en unik räckvidd till hela Sverige och kontinenten via järnväg, säger Jonas Börjesson, kundansvarig på Green Cargo.

Presskontakt Fiskarhedens Trävaru AB:
Joakim Limberg, 070 – 273 43 73

Presskontakt Malung- Sälens kommun:
Hans Unander, 070-686 18 10

Presskontakt Träfraktkontoret i Göteborg AB:
Victor Schönbeck, 070 – 771 23 25

Fakta om Fiskarhedens Trävaru AB:

  • Privatägt sågverk i Nordvästra Dalarna
  • Omsättning 1,4 Miljarder
  • 160 anställda
  • Årsproduktion på 375,000m3

Fakta om Träfraktkontoret i Göteborg AB:

  • Logistikspecialister för den nordiska skogsindustrin med huvudkontor i Göteborg
  • Omsättning 820 miljoner
  • Hanterar på årlig bas cirka 75 000 teus med export av skogsprodukter i containers i kombination med heltäckande transporttjänster via järnväg, bil och terminalhantering.

Ämnen

Kategorier

Regioner



Green Cargo är en hållbar logistikpartner och en viktig del av skandinaviskt näringsliv. 97 procent av vårt transportarbete sker med eltåg med mycket låg klimatpåverkan. Varje dygn kör vi 400 godståg och ersätter dagligen runt 9 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi närmare 300 platser i Sverige, Norge och Danmark och med partners når vi hela Europa. Green Cargo ägs av svenska staten. Vi har 1 900 anställda och vi transporterar cirka 21 miljoner ton gods och har en årsomsättning på drygt 4,5 miljarder SEK (2022).

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs