Pressmeddelande -
Green Cargo storsatsar på intermodal trafik – sikte på fördubblad volym
I ansökan till 2023 års tågplan satsar Green Cargo på tillväxt inom den intermodala trafiken med ett helt nytt nätverk. Med en effektiviserad och smart vagnsstyrning kommer nätverket erbjuda ökad transportfrekvens, kortare ledtider och högre punktlighet. Satsningen skapar förutsättningar för en godsvolymtillväxt på 2 miljoner ton, vilket motsvarar 10 procent av Green Cargos hela transportvolym i dagsläget eller en fördubbling av den befintliga intermodala trafiken.
- Det här är en ansökan som innehåller en kraftfull hållbarhetssatsning. Dels innebär den en helt avgörande åtgärd för omställningen till ett klimatsmart och transporteffektivt samhälle med att flytta gods från väg till järnväg, dels kommer den stärka Green Cargos långsiktiga lönsamhet. En rent grön tillväxtaffär för både samhället och Green Cargo, säger Ted Söderholm, vd på Green Cargo.
Allt sedan finanskrisen har järnvägen haft svårt att ta igen förlorade marknadsandelar i konkurrensen med billiga vägtransporter. Transportsektorn står för en tredjedel av utsläppen och den långväga fossildrivna lastbilstrafiken har ökat i en tid när utsläppen måste minska. I både EU och Sverige finns transportpolitiska mål om att mer gods ska gå på järnväg med hänsyn till den höga energieffektiviteten och de låga utsläppen. Järnvägstrafiken står för mindre än en procent av transportsektorns samlade utsläpp av koldioxid samtidigt som den står för 24 procent av det totala godstransportarbetet och 7 procent av personresandet.
- En enda lokförare kan med ett eltåg dra 40–50 enheter på räls, i jämförelse med 40–50 lastbilar som kräver lika många förare på E4:an när det samtidigt råder förarbrist. Det är resurseffektivt att använda den kapacitetsstarka järnvägen den långa sträckan mellan en hamn och en kombiterminal. Samtidigt skapas en efterfrågan på fler lokala, kortare lastbilstransporter när godset ska till eller från kombiterminalen. Det är en energieffektiv och klimatsmart transportkedja, säger Ted Söderholm.
Den största potentialen för icke-organisk tillväxt för järnvägstransporter finns i den internationella godstrafiken som genererar miljontals långväga lastbilstransporter per år i Sverige. Faktorer som stigande bränslepriser och en utbredd förarbrist i Europa drivit upp fraktpriserna för fjärrtransporter på väg. Detta har lett till en ökad efterfrågan på intermodala transporter, där exempelvis en container eller trailer utnyttjar flera trafikslag i transportkedjan.
- Om vår ansökan godkänns kommer vi att kunna erbjuda ett effektivt nätverk för intermodala transporter som en del av vårt befintliga transportnätverk. Det innebär kapade ledtider med upp till ca 30 procent, högre transportfrekvens och framför allt bättre punktlighet. Hanteringen blir förenklad, fyllnadsgraden högre och därmed blir marknadspriserna konkurrenskraftiga och förutsägbara. Det här är faktorer som kunderna efterfrågar, säger Ted Söderholm.
Fakta
Green Cargos nya nätverk – så funkar det
Grundprincipen är att göra tågen så långa och tunga som möjligt. Vilket handlar om att öka fyllnadsgraden sett till tågets högsta möjliga tillåtna längd och vikt. Det innebär att ett enda nätverkståg kan innehålla olika typer av vagnar, framför allt genom att kombinera vagnslast med intermodala vagnar.
Genom att bygga godstågen i förutbestämda vagnsgrupper i ett effektiviserat vagnstyrningssystem, planerade utifrån de intermodala kundernas behov med färre stopp längs vägen, kortas ledtiderna rejält under resans gång. Det nya nätverket möjliggör till- eller avkoppling av vagnsgrupper vid stopp längs vägen. På så sätt ökar fyllnadsgraden men också kostnadseffektiviteten i tågen samt möjligheterna att skala upp kapaciteten allteftersom fler kunder inser fördelarna med järnvägstransporter. Med bättre vagnssammansättning kan tågen köra i högre hastigheter vilket i sin tur också påverkar punktlighet och ledtider positivt. Det innebär också att järnvägens kapacitet utnyttjas mer effektivt.
I de fall där det finns stora godsvolymer i fasta flöden införs rena direktförbindelser, som exempelvis mellan Göteborgs hamn och Rosersbergs kombiterminal i norra Stockholm.
Det nya intermodala nätverket i korthet
- Green Cargo har utvecklat en app som effektiviserar styrningen av hela vagnsflottan. Med en smartare vagnsstyrning maximeras nyttjandet av egna vagnar för ökad lönsamhet.
- Frekvensen i nätverket ökas vilket kapar ledtider genom fler direktförbindelser och snabbare hantering på bangårdarna då tågen byggs smartare.
- Green Cargos ansökan till 2023 års tågplan skapar förutsättningarna att transportera över 100 000 enheter (till exempel container eller trailer) ytterligare jämfört med idag. Det motsvarar en viktmässig tillväxt med 10 procent (ca 2 miljoner ton).
Klimatnyttan i siffror
100 000 enheter (en enhet är exempelvis en 40-fotscontainer eller en lastbilstrailer) motsvarar i praktiken 100 000 fossildrivna lastbilstransporter. Snittvikten på en enhet beräknas till 22,8 ton och snittlängden på en transport i det intermodala nätverket uppskattas till mellan 500-600 kilometer.
Jämförelsen visar att det är åtta gånger mer energieffektivt att transportera godset med tåg och att utsläppsminskningen i praktiken är hundraprocentig.
Utsläpp från transporten av 100 000 enheter á 22,8 ton 500km med:
Eltåg 2,4 ton CO2 (0,0021 gram/nettotonkm)
Lastbil (med trailer 34-40 ton) 62 700 ton CO2 (55 gram/nettotonkm)
Energiförbrukningen från transporten av 100 000 enheter á 22,8 ton 500km:
Eltåg 41 040 000 kWh (0,036 kWh/nettotonkm)
Lastbil (med trailer 34-40 ton) 338 580 000 kWh (0,297 kWh/nettotonkm).
Ämnen
Kategorier
Green Cargo är en hållbar logistikpartner och en viktig del av skandinaviskt näringsliv. 96 procent av vårt transportarbete sker med eltåg där klimatpåverkan är mycket nära noll. Varje dygn kör vi 400 godståg och ersätter dagligen runt 9 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi närmare 300 platser i Sverige, Norge och Danmark och med partners når vi hela Europa. Green Cargo ägs av svenska staten. Vi har 1 900 anställda och vi transporterar cirka 21 miljoner ton gods och har en årsomsättning på drygt 4,2 miljarder SEK (2021).