Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Togselskapet Green Cargo avvikler innenriks godstrafikk i Norge

Styret i Green Cargo har besluttet at selskapets virksomhet i Norge skal avvikles i løpet av 1. kvartal 2023. Dette innebærer at tre godslinjer legges ned. Årsaken er at de økonomiske forutsetningene for forsvarlig drift ikke er til stede, til tross for stadig økende etterspørsel. Rundt 120 medarbeidere og en trettitals kunder i Norge berøres av nedleggelsen. Det pågår nå forhandlinger med fagforeningene om gjennomføring av nedleggelsen.

Green Cargo har siden 2016 levert godstrafikk på bane, mellom Oslo – Bergen, Oslo – Trondheim og Oslo – Stavanger. Selskapet har opplevd økende volum og etterspørsel etter intermodal godstrafikk. Dessverre har driftskostnadene økt betydelig mer enn inntektene de siste årene. Årsaken er økte produksjonskostnader knyttet til ugunstig kapasitetstildeling av tognettet, merkostnader på grunn av arbeid på både linjer og terminaler, samt økte strøm- og dieselkostnader. Forutsetning for videre drift er derfor ikke til stede.

– Nedleggelsen skyldes en betydelig økning i driftskostnadene i Norge. Bakgrunnen for dette er omfattende sporarbeid på linjer og i terminaler, sterkt økte strømkostnader, økte dieselkostnader og økte personalkostnader. Vi ville helst fortsette driften i Norge, men de økonomiske rammene og situasjonen fremover gjør at vi må agere bedriftsøkonomisk ansvarlig, sier administrerende direktør Bengt Fors i Green Cargo Norge AS.

Avviklingen berører både medarbeidere og kunder
Avviklingen berører rundt 120 medarbeidere og en trettitals kunder i Norge. Selskapet har tett dialog med både relevante myndigheter, fagforeninger og tillitsvalgte.

Selskapet vil også ivareta kunder og samarbeidspartnere på best mulig måte i tiden frem til avvikling. Eksisterende innenriksavtaler følges opp og fullføres i henhold til avtale, men i løpet av 1. kvartal 2023 må kundene må finne ny operatør.

Økte driftskostnader knyttet til sporarbeid
Omfattende sporarbeid har ført til tapte inntekter og økte kostnader for Green Cargo over flere år.
– Vi opplever dessverre at godstransport er nedprioritert i trafikkplanleggingen, noe som bidrar til økte driftskostnader for oss, sier administrerende direktør Bengt Fors i Green Cargo Norge AS.

Dramatisk økning i strømkostnadene
Siden oktober 2020 har Green Cargos strømkostnader økt med nærmere 450 prosent. I 2020 representerte strømkostnadene 4 prosent av driftskostnaden. Nå utgjør den 20 prosent. Den kraftige kostnadsøkningen har vært en stor belastning for selskapet. Selskapet har bare i begrenset utstrekning hatt mulighet til å redusere strømkostnadene, eller få dekket inn de økte kostnadene gjennom å øke prisene på godstransporten i Norge.
– Jeg kan bare konstatere at vi har motsatt forhold for Green Cargos trafikk i Sverige, hvor strømprisen er prissikret av eieren av infrastrukturen på en mer effektiv måte, sier administrerende direktør Bengt Fors i Green Cargo Norge AS.

Fortsetter med godstransport mellom Norge og Sverige
Det svenske hovedselskapet Green Cargo AB har drevet godstransport mellom Norge og Sverige i mange år. Denne trafikken blir ikke påvirket av avviklingen, og fortsetter som normalt.

Om Green Cargo i Norge
Green Cargo er en av de største togoperatørene i Norge, og står for nærmere 40 prosent av intermodal godstrafikk i Norge. Selskapet opererer 20 lokomotiv i Norge, hvorav 15 er elektriske, samt 185 intermodale godsvogner. Selskapet har 120 ansatte, hvorav over halvparten er lokførere, og hovedandelen av det resterende personellet jobber på godsterminal.
Green Cargo AS har siden oppstarten i 2016 tilbudt intermodal godstrafikk mellom Oslo – Bergen, Oslo – Trondheim og Oslo – Stavanger. Selskapet driver egen terminaloperasjon på tvers av terminalene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Green Cargo AS
har to datterselskap: Green Cargo Togdrift As og Green Cargo Terminaltjenester AS. Det norske selskapet eies av svenske Green Cargo AB. Green Cargo-konsernet tilbyr også godstrafikk mellom Norge og Sverige.
For mer informasjon om selskapet:
https://www.greencargo.com/en/norge/

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Stephan Ray, presschef, Green Cargo AB

    Stephan.ray@greencargo.com
    Telefon: +46 (0)76-105 42 85

    Ämnen



    Green Cargo är en hållbar logistikpartner och en viktig del av skandinaviskt näringsliv. 96 procent av vårt transportarbete sker med eltåg där klimatpåverkan är mycket nära noll. Varje dygn kör vi 400 godståg och ersätter dagligen runt 9 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi närmare 300 platser i Sverige, Norge och Danmark och med partners når vi hela Europa. Green Cargo ägs av svenska staten. Vi har 1 900 anställda och vi transporterar cirka 21 miljoner ton gods och har en årsomsättning på drygt 4,2 miljarder SEK (2021).

    Kontakter

    Pressjour

    Pressjour

    Presskontakt 010-455 40 02
    Stephan Ray

    Stephan Ray

    Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs