Gå direkt till innehåll
Nu testas digitala automatkoppel i stålpendeln som Green Cargo transporterar åt SSAB. Foto: Maria Lindholm/Green Cargo
Nu testas digitala automatkoppel i stålpendeln som Green Cargo transporterar åt SSAB. Foto: Maria Lindholm/Green Cargo

Pressmeddelande -

Nu testas digitala automatkoppel i Sveriges tyngsta godståg

Nu inleds tester av digitala automatkoppel (DAC) under några av Europas mest krävande järnvägsförhållanden, då stålpendeln utrustas med den senaste teknologin. Green Cargo trafikerar sträckan Luleå–Borlänge med godståget som är en central del av SSAB:s produktionskedja. Testet är en del av innovationsprojektet FP5 TRANS4M-R inom ramen för Europe’s Rail Joint Undertaking (EU-Rail).

Stålpendeln transporterar dagligen stålämnen från SSAB:s stålverk i Luleå till produktionsanläggningen i Domnarvet, Borlänge, och betraktas med tågvikter upp till 3 800 ton som det tyngsta godståget utanför malmtrafiken i Sverige. Transportsträckan mellan Luleå och Borlänge är drygt 1 000 kilometer och sker bland annat längs Stambanan genom övre Norrland som till delar är både kurvig och kuperad. Utöver tågets vikt utgör även kylan en utmaning för den nya tekniken. Detta gör att kopplets robusthet sätts på prov.

– Green Cargo är glada över att vara med och driva på utvecklingen av en säkrare och mer effektiv godstrafik. Med SSAB:s förtroende ger stålpendeltransporten projektet unika insikter som kommer vara viktiga beslutsunderlag inför nästa fas, säger Björn Landström, projektledare på Green Cargo.

Tåget består av upp till 40 godsvagnar, varav 2 vagnpar utrustats med DAC från olika tillverkare. Syftet är att analysera hur kopplen presterar över tid under extrema vinterförhållanden och i utmanande terräng. Testperioden pågår i cirka två år, under vilken de två vagnparen beräknas färdas ungefär 320 000 kilometer.

– Det här är ett viktigt steg i utvecklingen av DAC, där Sverige är först ut i EU med att demonstrera teknologin i verklig kommersiell miljö. Detta markerar ett viktigt steg i förberedelserna även för starten av pionjärtågen säger Jan Bergstrand, senior strateg på Trafikverket.

Pionjärtågen är en del av European DAC Delivery Programme:s vision att från 2026/2027 introducera fler helt DAC-utrustade tåg i Europa som förberedelse för en bredare implementering och modernisering av godstrafik på järnväg.

För att integrera ett demotåg i reguljär trafik krävs samarbete mellan flera aktörer. Trafikverket ansvarar för testerna och förberedelserna av demotåget, medan Rail Sweden vid Lindholmen Science Park leder projektet. Svensk Maskinprovning är även med och stöttar med mätning och testförberedelser. Vid teststart har tåget utrustats med digitala automatkoppel från Dellner och Voith, fler leverantörer och vagnspar kommer att tillkomma under projektet.

Digitala automatkoppel möjliggör automatisk ihop- och frånkoppling av vagnar samt elektrifiering och dataöverföring genom tåget, vilket förbättrar säkerheten, ökar järnvägens kapacitet och stärker konkurrenskraften. Kopplet tar därmed bort manuella moment som idag är en tidskrävande och fysiskt påfrestande process som sker i en riskfylld arbetsmiljö. Tekniken möjliggör längre och tyngre tåg samt fjärrstyrd frånkoppling av vagnar, men även för automatiserade bromsprov, vilket bidrar till att förbereda tåget för avgång på ett snabbare och mer effektivt sätt.

Fakta:

FP5-TRANS4M-R under Europes Rail Joint Undertaking syftar till att etablera godstransporter på järnväg som ryggraden i den mest klimatsmarta och motståndskraftiga logistikkedjan. Det bygger på Europeiska kommissionens mål att öka godstransporterna på järnväg genom ökad kapacitet, stärkt gränsöverskridande samordning, bättre förvaltning av järnvägsnätet och ny teknik som digital koppling och automatisering. Projektet syftar till att uppnå högre genomströmning och kortare transporttid, maximera flexibiliteten och tillförlitligheten för godstransporttjänster på järnväg och mildra den demografiska förändringen genom att automatisera och digitalisera operativa processer. Genom detta syftar projektet minska den genomsnittliga transporttiden, den operativa uppehållstiden, energiförbrukningen och klimatavtryck.

Ämnen


Green Cargo är en hållbar logistikpartner och en viktig del av skandinaviskt näringsliv. Nästan 98 procent av vårt transportarbete sker med eltåg med mycket låg klimatpåverkan. Varje vardag kör vi 400 godståg och ersätter dagligen runt 9 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi närmare 300 platser i Sverige, Norge och Danmark och med partners når vi hela Europa. Green Cargo ägs av svenska staten. Vi har 1 800 anställda, transporterar cirka 20 miljoner ton gods och har en årsomsättning på 4,2 miljarder SEK (2023).

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs