Gå direkt till innehåll
Green Cargos containertåg i Västra Götaland. Foto: Rebecca Gustafsson
Green Cargos containertåg i Västra Götaland. Foto: Rebecca Gustafsson

Pressmeddelande -

Green Cargo ser en ökad efterfrågan trots ett utmanande år - ÅHR 2022

2022 har kantats av ett antal globala utmaningar såsom kriget i Ukraina, energikris och inflation. Efterfrågan på järnvägstransporter har dock fortsatt varit stor och vi ser positivt på järnvägens fortsatta utveckling och potential som en viktig del i transportsystemet.

Under året har järnvägsbranschen utmanats av såväl lokförarbrist som Trafikverkets implementering av ett nytt planeringssystem, MPK (Marknadsanpassad kapacitetsplanering). Det sistnämnda bidrog till sena leveranser av tidtabeller vilket kraftigt försämrade tågoperatörernas planeringsförutsättningar och i förlängningen medförde negativ kundpåverkan. Green Cargo avslutade dock 2022 med nya kundavtal, tillskott i Mb-lokflottan och en nylanserad intermodal strategi för att underlätta för fler kunder att välja järnvägen som en del av transportkedjan.

Omställningen i vårt samhälle går i en rasande takt och det transportberoende näringslivets behov av energieffektiv och kapacitetsstark logistik är viktigare än någonsin. Godstransporter på järnväg är en viktig grund för Sveriges välstånd och konkurrenskraft. Många industrier ställer om för att kunna erbjuda fossilfria produktions- och värdekedjor. Varje ton minskade koldioxidutsläpp är av betydelse och svensk järnväg är en överlägsen logistikkomponent med sitt nästintill obefintliga klimatavtryck. Ett hållbart och väl fungerande godstransportsystem är avgörande för våra viktiga industriföretag och för Sverige som handelsnation.

#hållbarlogistik definierar vårt arbete på Green Cargo. Läs mer i vår års- och hållbarhetsredovisning 2022.

Ämnen



Green Cargo är en hållbar logistikpartner och en viktig del av skandinaviskt näringsliv. 96 procent av vårt transportarbete sker med eltåg där klimatpåverkan är mycket nära noll. Varje dygn kör vi 400 godståg och ersätter dagligen runt 9 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi närmare 300 platser i Sverige, Norge och Danmark och med partners når vi hela Europa. Green Cargo ägs av svenska staten. Vi har 1 900 anställda och vi transporterar cirka 21 miljoner ton gods och har en årsomsättning på drygt 4,2 miljarder SEK (2021).

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs