Gå direkt till innehåll
Från vänster: Bengt Westman, VD Arlanda Flygbränslehantering tillsammans med Jan Kilström, VD Green Cargo
Från vänster: Bengt Westman, VD Arlanda Flygbränslehantering tillsammans med Jan Kilström, VD Green Cargo

Pressmeddelande -

Årets Klimatkomet tilldelas Arlanda Flygbränslehantering AB

Årets Klimatkomet 2017 tilldelas Arlanda Flygbränslehantering AB. Priset går till det företag som utifrån sina förutsättningar gjort stora förbättringar i sin logistiklösning och påverkat klimat och miljö på ett positivt sätt. Klimatkometen delades ut i samband med Green Cargos årliga seminarium Hållbar logistik i Stockholm.

Redan 2006 tog Arlanda Flygbränslehantering ett aktivt beslut att flytta sina volymer fullt ut från väg till järnväg. Genom förändringen har företaget minskat belastningen på både klimat och miljö med 61 000 ton CO2. Sedan starten har Green Cargo kört närmare 5 500 heltåg innehållandes flygbränsle mellan Gävle Hamn och Bristad utanför Arlanda. Idag går det 14 tåg i veckan.

– Vi är stolta över att ha byggt en hållbar järnvägslösning med hög leveranssäkerhet och minimal klimatpåverkan tillsammans med Arlanda Flygbränslehantering. Drygt 149 000 lastbilar med flygbränsle har försvunnit från vägarna och ersatts av en järnvägslösning som under tio år enbart haft tre avvikelser, säger Jan Kilström, VD på Green Cargo.

– Vi har under en tioårsperiod haft Green Cargo som transportör av flygbränslet till Arlanda. Och under fjolåret valde vi att skriva ett nytt femårsavtal med dem. Anledningen är att vårt samarbete fungerat alldeles utmärkt under alla dessa år. Vi har fått mycket bra service och tågen är punktliga. Green Cargo har alltid sett möjligheter och lösningar på problem när de har uppstått. Det är en attityd som genomsyrar hela Green Cargo och något som vi uppskattar mycket, säger Bengt Westman, VD på Arlanda Flygbränslehantering AB.

Under seminariet delades även Green Cargos Bra Miljövalintyg ut till fyra företag; DB Schenker, SSAB, Stena Recycling och Stora Enso. Dessa företag har valt att få sina transporters klimatpåverkan granskade och intygen är ett kvitto på att företagen valt klimateffektiva transportlösningar.

På seminariet talade Henrik Henriksson, VD på Scania, Michael Wolf, senior rådgivare i Blackstone och tidigare VD på Swedbank samt Mikael Karlsson, ordförande European Environmental Bureau. Tillsammans gav de sina perspektiv kring finansiella fördelar och vikten av hållbar logistik samt hur framtidens hållbara logistiklösningar ser ut. Seminariet bjöd även på intressanta diskussioner med beslutsfattare från näringslivet om de ¬komplexa samband som finns mellan logistik och miljöeffektiva transportsystem.

Ämnen

Kategorier


Green Cargo kör 400 godståg varje dygn i Sverige och ersätter därmed 10 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi 270 platser i Sverige och Norge och med partners når vi hela Europa. Kunderna erbjuds möjligheten att märka sina transporter med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Green Cargo ägs av svenska staten. Koncernen har 2 000 anställda och en årsomsättning på 4,2 miljarder SEK (2016). Läs mer på www.greencargo.com

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs