Gå direkt till innehåll
Den 15 juni uppmärksammas den internationella plankorsningsdagen, då över 50 länder går ut med samma budskap – Spåren är till för tågen!
Den 15 juni uppmärksammas den internationella plankorsningsdagen, då över 50 länder går ut med samma budskap – Spåren är till för tågen!

Nyhet -

Internationella plankorsningsdagen 15 juni

Den 15 juni uppmärksammas den internationella plankorsningsdagen, då över 50 länder går ut med samma budskap – Spåren är till för tågen! Naturligtvis är vi på Green Cargo med och gör vår röst hörd vad gäller denna viktiga fråga.

– Plankorsningsdagen uppmärksammar vi tillsammans med våra branschkollegor. Men säkerhetsfrågan är ständigt aktuell i vår verksamhet och inte bara just idag, säger säkerhetschef Karin Hesse.

I det svenska järnvägssystemet finns cirka 6 500 plankorsningar som Trafikverket förvaltar. Utöver dessa finns ytterligare cirka 2000 plankorsningar som ägs av kommuner, industrier och hamnar. Ett antal av dessa korsningar finns inom eller i anslutning till industrier och hamnar där växlingsrörelser på järnväg passerar. Korsningarna har olika skyddsanordningar beroende på hur många vägtrafikanter som passerar där. I många fall är det kommuner eller enskilda infrastrukturförvaltare som har ansvaret för säkerheten runt dessa plankorsningar, till exempel på vägarna i samhällen eller inne på industriområden.

Vid passage av plankorsningar inne på industrier samt på väg till eller från industriområden står en av våra medarbetare utanpå det fordon som är främst i rörelseriktningen för att hålla uppsikt. Detta är ett arbetssätt som är regelstyrt av Trafikverkets föreskrifter och syftar till att öka säkerheten vid framförande av växling. Växlingsset framförs i betydligt långsammare hastighet än tåg på linjen vilket kan locka vissa vägtrafikanter att tro att de hinner före växlingssetet vid en plankorsning.

Under 2022 registrerade Green Cargo totalt 392 tillbud och 6 olyckor kopplat till passage av plankorsningar vid växlingsrörelse. Ingen av olyckorna ledde till allvarlig personskada. Dock inträffade en plankorsningsolycka med dödlig utgång hos en annan operatör 2022.

Det handlar alltså om direkta dödsrisker för den som väljer att chansa vid passage av en plankorsning med privatbil, i yrkestrafik, som fotgängare eller cyklist. Risken som då uppstår är också extremt allvarlig för medarbetare som genomför växlingsarbetet utanpå lok och vagnar. För den som sitter i hytten och kör loket handlar det också om den ständiga oron för att man i sitt jobb riskerar att bidra till att en människa i värsta fall dör. Den här oron bär många medarbetare med sig dagligen och speciellt påtaglig blir den vid särskilt utsatta ställen där man vet att biltrafikanter hela tiden chansar och vägskydden är otillräckliga.

Det är därför glädjande att det stora engagemang som Green Cargos medarbetare visat när det gäller att rapportera in tillbud i synergi har bidragit till att allt fler infrastrukturförvaltare har börjat förstå allvaret i de risker som finns vid plankorsningar. Detta har lett till att ett antal initiativ gjorts för att skapa en säkrare trafiksituation och en tryggare arbetsmiljö vid ett antal plankorsningar där växlingsarbete utförs. Vägskydden har på vissa orter förstärkts och vid ett antal plankorsningar har bommar satts upp på industrispår, i hamnar och i kommunalt vägnät.

Ett sådant exempel är Piteå där satsningar gjorts på vägbommar både inne på ett större industriområde samt i hamnen. Även Trafikverket har gjort en omprioritering i sin planering för att tidigarelägga uppförande av vägbommar vid en plankorsning i trafiknätet på orten. På ett antal platser pågår prospekteringar för uppförande av vägbommar inne på industrier och vid kommunala spår.

Green Cargo arbetar löpande med att påverka infrastrukturförvaltare att vidta säkerhetsförbättringar i den fysiska miljön vid plankorsningar, framför allt där växlingsarbete sker. Men det finns även saker som enskilda vägtrafikanter enkelt kan göra för att skapa en god säkerhet vid passage av plankorsningar.

-Min uppmaning till samtliga vägtrafikanter är att alltid vara uppmärksamma och respektera reglerna vid passage av plankorsningar. Stanna alltid när vägskyddsanläggningar aktiveras. Det är det enklaste sättet att uppnå en god säkerhet vid passage av plankorsningar. Och kom ihåg att det faktiskt handlar om liv och död på riktigt. Så chansa inte – järnvägstrafiken har alltid företräde, säger Green Cargos arbetsmiljöchef Thomas Holm

Var rädd om dig – och chansa aldrig när du passerar en järnvägsövergång

Ämnen

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs