Blogginlägg -
En vinflaskas väg genom Europa
Näst intill allt vi konsumerar har på ett eller annat sätt transporterats, kanske från en fabrik, till ett lager eller till en butik där varorna blir tillgängliga för oss. Järnvägstransporter innebär mindre utsläpp och mindre miljöpåverkan än övriga transportslag men hur ska vi som konsumenter kunna veta att vi väljer varor som transporterats med minsta möjliga miljöpåverkan då vi gör våra inköp?
Nästa gång du är i affären, ta en minut och fundera lite på var varorna du handlar kommer från och hur de egentligen transporterats från fabrik till butik. Jag tittade lite närmre på en ask färska hallon som skulle inhandlas för dekoration av en tårta och etiketten berättade för mig ”plockade i Chile”, förpackade i Spanien”. De där hallonen hade förmodligen kommit hit till Sverige med båt eller flyg i kombination med lastbilstransport. Allt för att jag numera vant mig vid att det ska finnas färska hallon tillgängligt året runt utan hänsyn till vilken miljöpåverkan mitt konsumtionsmönster har. Hösten 2007 lämnades det in en motion (2007/08:MJ318) till riksdagen gällande transportmärkning av livsmedel. Motionen innebar ett förslag på en märkning som skulle göra det enkelt för oss konsumenter att välja de livsmedel som transporterats på ett klimatsmart sätt exempelvis på järnväg och i möjligaste mån undvika de livsmedel som flugits eller transporterats långväga på lastbil och därmed haft större negativ miljöpåverkan. Motionen fick avslag och därefter har det varit tyst i ämnet här i Sverige.
Varje vecka kommer det in mängder av vin till Sverige från olika producenter runt om i Europa och det man kanske inte vet är att mycket av detta vin fraktas hit på järnväg . Det kan alltså mycket väl vara så att du väljer en flaska då du står där och letar i hyllorna bland de italienska specialiteterna som levererats hit på ett klimatsmart sätt, du vet bara inte om det på grund av avsaknad av information. En frakt av vin till hyllorna i din butik kan gå till så att man genom en förtransport hämtar in vinet med lastbil hos vinproducent i exempelvis Italien, vinet körs till en närliggande järnvägsterminal där man lastar om flaskorna till järnvägsvagnar. Vagnarna går sedan till en terminal i Sverige på järnväg och från terminalen ut till försäljningsstället på lastbil. På ett liknande sätt kan man även använda intermodala kombitransporter. Vinet hämtas då in på en trailer hos producenten, trailern körs till en kombiterminal där den lyfts upp på en så kallad intermodal järnvägsvagn som sedan går upp till Sverige. På terminal i Sverige lyfts trailern av vagnen och körs ut med dragbil till lagret. Dessa två olika transportkombinationer skulle innebära 2 102 km på järnväg och 72 km på lastbil. Vinet kan som alternativ också köras direkt från vingården till terminal i Sverige på lastbil vilket betyder 2 097 km på vägarna genom Europa. Vad har då dessa två olika transportsätt för respektive påverkan på miljön? Nerbrutet per flaska så innebär det att flaskan som gått hela vägen på lastbil medför utsläpp med 165 gram CO2-ekvivalenter. Detta att jämföras med 28 gram CO2-ekvivalenter som flaskan som gått längsta sträckan på järnväg medför. Vägtransporten innebär alltså cirka 6 gånger så mycket utsläpp som järnvägstransporten, 137 gram mer utsläpp i förhållande. Sen kan man själv gångra de 137 grammen med det antal flaskor italienskt vin som konsumeras i Sverige per år och reflektera över att man som konsument enkelt skulle kunna göra val i vardagen som hade positiv påverkan på miljön, bara vi hade informationen.
Exemplet ovan gäller transport av vin, men som jag nämnde inledningsvis så har ju allt vi konsumerar transporterats på något sätt. Det handlar om allt från den nya tvättmaskinen du ska installera för att den gamla gått sönder till vattenmelonen du använder i salladen du äter tillsammans med det grillade köttet på sommaren. Jag tror att om vi konsumenter på ett enkelt, tydligt och pålitligt sätt får information som visar att det klimatvänligaste transportslaget använts vid frakten av varorna borde till viss del kunna påverka våra val i en klimatsmart riktning.
Maria Löhr, säljare import/export
Bild: fotoakuten.se