Gå direkt till innehåll
Green Cargo har beviljats gemensamt säkerhetsintyg av ERA

Pressmeddelande -

Green Cargo har beviljats gemensamt säkerhetsintyg av ERA

Europeiska unionens järnvägsbyrå (ERA) har för första gången ett gemensamt säkerhetsintyg för Green Cargo. Säkerhetsintyget gäller i fem år och krävs för att få bedriva järnvägstrafik som faller under järnvägssäkerhetslagen. Säkerhetsintyget omfattar de tre länder bolaget bedriver järnvägstrafik i (Sverige, Norge, Danmark).

Järnvägsföretag förnyar säkerhetsintyget regelmässigt var femte år och det som är nytt för Green Cargo den här gången är att det är EU:s järnvägsmyndighet ERA som utfärdar gemensamt säkerhetsintyg i stället för Transportstyrelsen. En stor skillnad mot tidigare är att Green Cargos hela säkerhetsstyrningssystem har gåtts igenom då det är det grundläggande villkoret för säkerhetsintyget.

– Det har varit särskilt intressant att jobba med vår ansökan nu när vi bytt tillståndsform från tidigare nationella tillstånd till ett gemensamt säkerhetsintyg. När vi har gått igenom alla kravställningar så ser vi att vi har ett väldigt bra och heltäckande säkerhetsstyrningssystem som hanterar dessa krav, säger Karin Hesse, säkerhetschef på Green Cargo.

Med det nya säkerhetsintyget på plats vidtar dock ett hårt arbete framåt i och med järnvägens ständiga förändringar.

– Det är av största vikt att kontroll och övervakning av förändringar i kravställningar och lagstiftningar sker löpande och att vi följer med utvecklingen och uppdaterar säkerhetsstyrningssystemet kontinuerligt. Varje dag ska vara säkrare än den föregående, både för våra medarbetare och våra kunders transporter, säger Karin Hesse.

Ämnen



Green Cargo är en hållbar logistikpartner och en viktig del av skandinaviskt näringsliv. 97 procent av vårt transportarbete sker med eltåg med mycket låg klimatpåverkan. Varje dygn kör vi 400 godståg och ersätter dagligen runt 9 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi närmare 300 platser i Sverige, Norge och Danmark och med partners når vi hela Europa. Green Cargo ägs av svenska staten. Vi har 1 900 anställda och vi transporterar cirka 21 miljoner ton gods och har en årsomsättning på drygt 4,5 miljarder SEK (2022).

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs