Gå direkt till innehåll
Mats-Ola Engborg på Green Cargo tävlade med svenska landslaget i Paralympics

Blogginlägg -

Mats-Ola Engborg på Green Cargo tävlade med svenska landslaget i Paralympics

Den 9-18 mars hölls Paralympics i Pyeongchang i Sydkorea. Det var de tolfte paralympiska vinterspelen med 670 idrottare från 45 länder som konkurrerade om 80 medaljer i vintersporter som curling, alpin skidåkning, skidskytte, längdåkning och snowboard. På plats fanns jag med svenska landslaget i curling och kämpade för medaljplats.

Hur kom jag med i landslaget? Jo, i augusti för 17 år sedan förändrades mitt liv. Jag var med om en arbetsplatsolycka där jag miste båda mina ben. På olycksdagen jobbade jag på ena sidan av bangården med växlingstjänst och skulle ta emot och stoppa vagnar med hjälp av bromsskor. När jag var klar skulle jag gå över och hjälpa kollegorna på andra sidan, men missade ett anrop på kommunikationsradion. Rangeroperatören hade skickat iväg ytterligare en vagn på ett av mittspåren och jag blev påkörd av vagnen.

Fyra dygn efter olyckan vaknade jag och en läkare berättade att jag hade mist båda mina ben. Jag svarade att ”jag har i alla fall kvar mina armar”. Jag är mycket nöjd med den hjälp jag har fått från sjukvården, försäkringskassan, kommunen och min arbetsgivare Green Cargo. Jag fick tidigt besked att jag skulle få behålla mitt jobb och det löftet har betytt så mycket. Jobbet är A och O.

Jag kom snabbt igång med rehabiliteringen med fokus på armarna. Jag ville snabbt klara mig själv att ta mig i och ur rullstolen. Genom sjukhusets medicinska rehabilitering provade jag på rullstolscurling våren 2013 hos Jönköping Curling Club och sedan dess har jag varit aktiv inom sporten.

Året innan Paralympics laddade vi upp och förberedde oss genom att delta i sju internationella tävlingar, bland annat i Skottland, Tjeckien, Schweiz, Finland och Danmark. Utöver det har vi tränat flera gånger i veckan, deltagit på tävlingar och träningsläger. 

Vi kom till Pyeongchang drygt en vecka innan Paralympics startade för att träna och sätta vissa noteringar, till exempel hur stenarna beter sig, då alla är olika. I rullstolscurling sopar vi inte isen utan fart och riktning måste vara mer exakta. Därför är koncentration och lagspel viktigt. Det blev långa dagar på isen med två matcher om dagen. En match pågår i åtta omgångar under 2-3 timmar, och tillsammans med uppvärmningar och presentationer spenderade vi upp till sju timmar på isen varje dag. Det var påfrestande mentalt.

Vi tog hem fyra segrar och gjorde sju förluster, och tog tyvärr ingen medalj, men vi är stolta över vår prestation som nya deltagare av Paralympics. Fyra länder gick till finalspel och Kina kammade hem OS-guldet. Norge tog hem silvermedaljen. Väldigt roligt att Skandinavien representerade en pallplats. Det handlar mycket om små marginaler, tur och dagsform. Vi har mött Norge många gånger och vunnit.

Curling är stort i Sydkorea och på plats satt flera tusen entusiastiska åskådare som jublade och skrek. Det var en fantastisk upplevelse som vi tidigare inte upplevt på andra tävlingar. Vi hade en härlig stämning både under och efter tävlingarna med ”high five” mellan lagen. Det är verkligen en gentlemannasport som sprider mycket glädje till alla deltagare. Atmosfären, tävlingarna och alla fantastiska människor har gett mig fina upplevelser för resten av livet. Det var ett stort och välskött arrangemang med flera tusen volontärer.

Vi siktar nu in sig på Paralympics 2022 i Beijing och laddar upp på olika sätt. I helgen deltog vi i SM i Stockholm där åtta lag gjorde upp. Vi vann och blev svenska mästare! Nu kör vi egen träning som styrketräning april ut, då säsongen tar slut och sedan kör vi igång igen på isen i slutet av augusti. I september kommer vi delta i tre tävlingar, innan vi deltar i VM-kvalet i Finland i november för att komma med i VM i Skottland i mars 2019.

Mats-Ola Engborg
Green Cargo

Kategorier

Kontakter

Pressjour

Pressjour

Presskontakt 010-455 40 02
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Chef Kommunikation & Public Affairs

Relaterat innehåll